Casa Domneasca | Obiective turistice - Casa Domneasca

Obiective turistice

Mănăstirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Argessau a Mesterului Manole, creatie izvorâtă din efort si suflet, din legendă si adevar, se ridică falnică si mândră, demnă si puternică impresionând prin proportii si ornamentatie. Faima zidirii ei a atras numerosi călători români si străini, care fascinati de frumusetea si perfectiunea constructiei au spus: « si pentru a cuprinde totul într-un singur cuvânt, această biserică este un giuvaer »(Paul de Alep).Mănăstirea, necropolă a primilor regi ai României (Carol I si Regina Elisabeta, Ferdinand I si Regina Maria) este situată într-un parc amenajat artistic, la intrarea căruia se află statuia lui Neagoe Basarab (1512-1251), ctitorul mânăstirii. (Click aici pentru tur virtual manastirea Curtea de Arges)

Muntii Fagaras

M-tii Fagaras fac parte din lantul Carpatilor Meridionali. Ei cuprind intregul complex muntos dintre Dambovita (est) si Olt (vest). Se disting doua siruri de munti, unul nordic si altul sudic. Intre cele doua siruri se afla culoarul Lovistei, cunoscut la vest sub numele de Tara Lovistei. Sirul nordic apare sub forma unei creste neintrerupte pe directia est-vest. Cel sudic, fragmentat de ape, are ca principali componenti M-tii Iezer-Papusa, Ghitu, Muntisoru-Fruntii si Cozia. In sensul mai obisnuit, folosit si de geografia turistica, prin M-tii Fagaras se intelege numai lantul principal nordic.

Biserica Domnească (sec. XIV -XV )

din Curtea de Arges – cel mai vechi ansamblu de artă feudală, a fost concepută ca edificiu de cult si gropnită domnească. Este un adevarat tezaur al picturii românesti si unul dintre cele mai de pret monumente ale arhitecturii românesti, concentrând în tehnică, plan, structură si iconografie coordonatele stilistice ale nivelului de civilizatie materiala si spirituala de la Curtea Basarabilor. (Click aici pentru tur virtual Biserica Domneasca)

Complexul Muzeal Biserica Domnească

este situat în Curtea de Arges, vechi leagăn al civilizatiei românesti, pe o platformă înconjurată de ziduri joase. Clădirile ce formau ansamblul curtii domnesti sunt astăzi ruinate până în temelie. Biserica, singurul edificiu păstrat întreg, este situat în afara curtii propriu-zise, de care o despărtea un zid ale cărui fundatii se mai văd si astăzi.

Biserica Olari (sec. XVII)

Curtea de Arges, are un aspect pitoresc, rural, îmbinând elemente arhitectonice din lemn si cărămidă, cu un plan în formă de navă si turnul clopotnită lipit de clădire; este poate singura biserică din România în care moartea este pictată pe peretii exteriori. (Click aici pentru tur virtual Biserica Olari)

Fanatana Mestrului Manole

situata peste strada de Manastirea Curtea de Arges, este locul unde, spune legenda, ar fi cazut trupul Mesterului Manole, ziditorul manastirii si de unde a tasnit un izvor cu apa cristalina, lacrimi ale pamantului pentru trista soarta a acestuia.

Cetatea Poienari (sec XV.)

situata la 15 km de Hotelul Valea cu Pesti a fost fortificata de Vlad Tepes in sec. XV si se afla in varful Muntelui Cetatuia, la o altitudine de 850 m, protejata de pante abrubte. Pentru a ajunge la cetate « cuib de vulturi al vitejilor de demult » se urca 1480 de trepte din beton care serpuiesc printr-o padure deasa de fag. (Click aici pentru tur virtual Cetatea Poenari)

Barajul Vidraru

situat la 9 km de Hotelul 
Valea cu Pesti, este o constructie gigantica, primul din tara de acest gen, al saselea in Europa si al noualea in lume ca inaltime (165 m), la momentul inaugurarii, care formeaza Lacul Vidraru cu o suprafata de aproape 900 hectare si un volum de apa de 465.

Monumentul Electricitatii

un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici este situat pe linia Barajului Vidraru, in varful unui turn prismatic, placat cu mozaic verde si inconjurat de o scara ce urca pana la platforma belvedere. De aici se deschide o minunata perspectiva asupra Lacului Vidraru, pana pe creasta Fagarasului.

Transfagarasanul

cea mai inalta sosea din Romania, construita intre anii 1970 – 1974, este situata la 2055 m altitudine si strapunge creasta Muntilor Fagaras printr-un tunel lung de 850 m.

Schitul Robaia

este situat in com. Musatesti, la 60 km de Hotelul Valea cu Pesti, in mijlocul padurii. A fost ridicat initial din lemn si refacut in 1644 din piatra si caramida (in vremea lui Matei Basarab). Pictura a fost refacuta sau inlocuita in mai multe randuri. La acest schit au trait la inceput calugari, astazi fiind schit de maici unde traiesc 30 de calugarite.

Muzeul de etnografie Musatesti

este situat in com. Musatesti la 55 km de Hotelul Valea cu Pesti. In cele doua sali ale muzeului sunt expuse piese ce impresioneaza prin autenticitatea lor: obiecte de port, cusaturi, lacre si lazi de zestre, unlete, ceramica, materiale si documente ce au apartinut primei tipografii din aceasta zona.

Ansamblul rupestru Corbi

com. Corbi 70 km de Hotelul Valea cu Pesti, este situat intr-o stanca de pe malul stang al Raului Doamnei si datat din sec. XIV – XV. Accesul se face acum prin pridvorul sapat in 1814, la sud de naos. Pictura in fresca este considerata a fi cea mai veche din Tara Romaneasca.

Manastirea Namaiesti

situata in com. Namaiesti, la 80 km de Hotelul Valea cu Pesti, este o veche asezare de cult despre intemeierea careia nu se cunosc date exacte, a carei biserica este sapata in stanca. Se spune ca biserica ar fi o catacomba crestina, din perioada romana. Traditia asocieaza inceputurile manastirii cu descoperirea in pestera a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului (una dintre cele 12 icoane din lemn cu adevaratul chip al Maicii Domnului, pictate de Sf. Evanghelist Luca pentru fiecare dintre cei 12 apostoli) in timpul lui Negru Voda. Biserica rupestra a fost largita, sapandu-se in stanca in 1843. Manastirea are o colectie muzeala ce cuprinde obiecte de arta feudala, bisericeasca si populara, precum si carte veche romaneasca.

Manstirea Aninoasa (1677 – 1729)

situata in com . Aninoasa, 75 km de Hotelul Valea cu Pesti, este un valoros ansamblu de arhitectura in stil brancovenesc, cu picturi din 1730. Pe langa biserica se pastreaza incinta, chiliile si turnul clopotnita.

Manastirea Slanic

este situata in Com. Aninoasa, la 24 km de Campulung Muscel si 75 km de Hotelul Valea cu Pesti. Biserica a fost construita in sec. al XVII-lea, dar s-a daramat in 1871. A fost reconstuita pe locul vechii biserici, in acelasi stil arhitectonic in 1992.

 

 

Termeni si conditii

 

 

 

Vezi harta obiective turistice